Prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdieping van een woontoren: wie koopt zo’n penthouse? (2024)

WONEN

Renée de Coninck

4 augustus, 08:05 6 minuten leestijd

Prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdieping van een woontoren: wie koopt zo’n penthouse? (2)

De appartementen op de bovenste verdiepingen van Rotterdams hoge torens staan niet zelden maandenlang leeg, terwijl in Rotterdam een huis gemiddeld binnen 60 dagen wordt verkocht. Hoe komt het dat het zo lang kan duren tot een penthouse een nieuwe eigenaar heeft?

Het is een fraai optrekje, het penthouse in De Statendam aan de Botersloot. De toekomstige eigenaar van dit appartement kan genieten van zo'n 225 vierkante meter woonoppervlak en 'een panoramisch uitzicht over de verbluffende skyline van Rotterdam en de majestueuze Maas', aldus de beschrijving op Funda.

Ook heeft het penthouse twee woonlagen, drie slaapkamers en twee badkamers. Maar die toekomstige eigenaar van deze woning – met een vraagprijs van ruim 1.7 miljoen euro - heeft zich vooralsnog niet gemeld. De verkoper is sinds oktober vooralsnog tevergeefs op zoek naar een nieuwe bewoner.

Ook het penthouse in de Cooltower (vraagprijs 4 miljoen euro), een appartement van zo'n 449 vierkante meter waarvan 230 vierkante meter buitenruimte – staat sinds oktober te koop.

Het penthouse van de Montevideo wacht ook al een tijd op iemand die het stulpje wil betrekken. Het appartement staat te koop sinds oktober 2022. Onlangs is de verkoper zelfs gezakt in prijs om het appartement aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Waar het penthouse eerst voor zo'n zeven miljoen weg mocht, is de vraagprijs nu een kleine vijf miljoen euro.

Aantrekken van een specifieke doelgroep

Er zijn relatief veel van zulke, vaak dure penthouses (lees: van een paar miljoen) in Rotterdam in vergelijking met andere Nederlandse steden, vertelt Jeroen van Haaren. Hij is onderzoeker stedelijke en regionale economie op de Erasmus Universiteit en doet onderzoek naar vastgoedmarkten. “Een verklaring daarvoor is dat Rotterdam een architectuur-stad is en een stad van hoogbouw. Rotterdam wordt niet voor niets ook wel ‘The Skyscraper city’ van Nederland genoemd.”

“Bij het ontwikkelen van de Rotterdamse woontorens helpt het bij de luxe uitstraling van het gebouw om op de bovenste verdieping een iconisch penthouse te hebben. Dat maakt ook de relatief toegankelijkere appartementen in het gebouw aantrekkelijker.”

Prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdieping van een woontoren: wie koopt zo’n penthouse? (3)

In Rotterdam is jarenlang ingezet op het aantrekken van meer kapitaalkrachtige doelgroepen, legt Van Haaren uit. “Het bouwen van dure appartementen en woontorens past daar goed bij. Door een ander woonaanbod te creëren trek je ook een andere groep bevolking aan, met een ander bestedingspatroon.”

‘Ondernemers van wie de kids zijn uitgevlogen’

René van Nierop van At Home makelaars verkoopt met regelmaat huizen van het hogere segment in de omgeving Rotterdam en daar zitten ook penthouses bij. Hij ziet in de potentiële kopers van een penthouse een specifieke groep: “Het zijn bijvoorbeeld ondernemers van wie de kids zijn uitgevlogen. Geslaagde zakenmensen, mensen die hun bedrijf hebben verkocht en wat bijzonders zoeken in Rotterdam, maar daarnaast ook zeker een woning in Spanje, Frankrijk of Italië hebben.”

De potentiële kopers van een luxe optrekje op de bovenste verdieping komen de laatste jaren geregeld niet uit Rotterdam. Van Haaren: “Het is geen lokale markt, de gemiddelde Rotterdammer koopt over het algemeen geen penthouses. Het zijn vaak internationale kopers.”

Prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdieping van een woontoren: wie koopt zo’n penthouse? (4)

Dat ziet ook Leslie de Ruiter van Christie's. Hij heeft ruime ervaring bij de verkoop van penthouses in Rotterdam en andere steden en verkocht onder meer de penthouses in de Zalmhaventoren, Cooltower en De Rotterdam. “27 procent van de kopers in dit segment is internationaal. Dat is relatief veel”, vertelt hij. "Sinds 2018 gebeurt het steeds vaker dat er internationale kopers op de penthouses in Rotterdam afkomen. Die reden hiervoor is dat sindsdien Rotterdam internationaal gezien steeds beter op de kaart staat.”

Van Haaren: “Vroeger keken internationale kopers eerst naar Amsterdam en daarna kwamen pas de andere steden. Rotterdam is daarin wel in opkomst de afgelopen jaren. Neem de lijstjes van The New York Times en The Lonely Planet. Daarop zien we dat Rotterdam werd genoemd als een nieuwe, opkomende bestemming. Dat heeft er ook toe geleid dat Rotterdam ook aantrekkelijker is geworden voor investeerders in het buitenland.”

Niet meteen verkocht

Maar die luxe penthouses zijn, ondanks de stijgende internationale populariteit - niet van de één op de andere dag verkocht. Op het moment van schrijven staan er op Funda 47 penthouses van meer dan een miljoen te koop in Rotterdam. Daarvan staan er 35 al langer dan twee maanden te koop, 27 langer dan vier maanden en 19 penthouses langer dan een half jaar.

Van Nierop merkt in zijn praktijk ook dat het vaak wat langer duurt totdat een penthouse verkocht is. Hij ziet hoe er bij het hogere segment – woningen van meer dan een miljoen euro - een gemiddelde verkooptijd geldt van 6 tot 12 maanden. Veel meer dan het Rotterdamse gemiddelde van 60 dagen dat wordt genoemd door de website Huis Verkopen dus. En bij penthouses ligt het gemiddelde nog veel hoger, legt van Nierop uit. “De verkoop van een penthouse kan zomaar 6 maanden langer duren dan van een vrijstaand huis in dezelfde prijsklasse.”

Prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdieping van een woontoren: wie koopt zo’n penthouse? (5)

Onderhandelen in plaats van overbieden

Hij maakt zich geen zorgen om de relatief lange tijd dat deze woningen te koop staan. Het heeft er volgens hem onder andere mee te maken dat er simpelweg minder mensen zijn die zoveel geld aan een huis kunnen en willen uitgeven, legt hij uit aan Rijnmond. “Wat je ziet, is dat de huizen in de prijsklasse 2 tot 7 ton nu de deur uit vliegen. Het is bizar wat er wordt overboden. Het aanbod is minimaal en de vraag is gigantisch in deze prijsklasse. Maar als je naar het duurdere segment gaat, dan zie je dat die langer te koop staan.”

De Ruiter: “Een penthouse is een luxeproduct. Je hebt het niet nodig. Je hebt een huis nodig, maar geen penthouse. De potentiële kopers behoren dus bij een heel specifieke groep, een groep die veel te besteden heeft.”

“Er is relatief veel aanbod in Rotterdam”, legt Van Nierop uit. “Kopers kunnen dus kritisch zijn.” Dat betekent volgens hem dat kopers ook vaker op het laatste moment afhaken of minder bieden dan de vraagprijs.

De Ruiter: “Bij het middensegment wordt veel overboden en is er een woningnood, dat geldt bij dit soort huizen helemaal niet. Daar wordt veel meer onderhandeld over de aankoopprijs. De koper is kritisch en heeft wat te kiezen, maar de verkoper hoeft vaak ook niet meteen van de woning af en wil een goede prijs. Dat betekent dat het langer kan duren totdat een penthouse daadwerkelijk verkocht wordt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

Prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdieping van een woontoren: wie koopt zo’n penthouse? (2024)
Top Articles
Accuweather Radar Ct
Tight race for control of Congress could be decided by just a handful of campaigns
ALLEN 'CHAINSAW' KESSLER | LAS VEGAS, NV, United States
Craigslist Free Stuff Merced Ca
Baue Recent Obituaries
Craigslist/Phx
Adopted. Abused. Abandoned. How a Michigan boy's parents left him in Jamaica
Anchoring in Masonry Structures – Types, Installation, Anchorage Length and Strength
Syncb Ameg D
Pritzker Sdn 2023
Myzmanim Highland Park Nj
April 7 Final Jeopardy
P.o. Box 30924 Salt Lake City Ut
What Time Is First Light Tomorrow Morning
Rockcastle County Schools Calendar
John Wick Megashare
Missing 2023 Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
eUprava - About eUprava portal
Junior's Barber Shop & Co — Jupiter
Davias Grille
That Is No Sword X Kakushi By Nez_R
Publix Super Market At Lockwood Commons
Provo Craigslist
Two Brothers Pizza Middletown Pa
St Cloud Rants And Raves
Rate My Naughty.com
Anker GaNPrime™️ | Our Best Multi-Device Fast Charging Lineup
Hibbett, Inc. Stock (HIBB) - Quote Nasdaq- MarketScreener
Credit Bureau Contact Information
Leaked Full Video Of Tiktok Star The Real Cacagirl AKA Realcacagirl - Cara Mesin
Bridger Elementary Logan
8 Best Bubble Braid Hairstyles For All Hair Types
Herbalism Guide Tbc
Hingham Police Scanner Wicked Local
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Ebk Jaaybo Net Worth
Business Banking Online | Huntington
Upc 044376295592
10,000 Best Free Coloring Pages For Kids & Adults
Networks Guided Reading Activity
Gtl Visit Me Alameda
Fitbod Lifetime
Cetaphil Samples For Providers
Directions To Pnc Near Me
Xfiles Wiki
Couponsky.com
Craigslist Boats Rochester
Subway Surfers Unblocked Games World
Evalue Mizzou
Pioneer Library Overdrive
Sicilys Pizza Promo Code 40 Off
Bbw Chan Lmbb
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6326

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.